torstai 7. maaliskuuta 2013

Aknelle kyytiä

Ihana kevät on täällä! Kylmä on vieläkin, mutta aurinko paistaa niiiiin ihanasti! Siitä saa monta kymmentä kiloa jaksamisenergiaa päivään! Ludan uhma on voimistunut ja se on ottanut välillä vähän koville. Kun uhmaa ei ole, niin pieni mies on taas ihana omaitsensä. Iloinen touhulainen.  Täytyy muistutella vaan itseään, että tämä on luonnollinen kehitysvaihe, mikä onneksi kyllä menee joskus ohi. Itsekkin tässä varmasti samalla kasvaa taas. Sen verran kimurantteja tilanteita ja tunnekuohuja tämä vaihe saa aikaan. Äiti on siis ollut vähän terapian tarpeessa ja keittiön tuolitkin on maalaantunut melkeen kaikki valmiiksi! :D Näin tilanteiden ulkopuolella voi jo vähän naurahtaakkin, mutta kyllä välillä vähän koettelee. Onneksi on vastapainoksi kokonaisia seesteisiä päiviä ja uhmailupäiviinkin mahtuu paljon ihania hetkiä.
Aamut on alkaneet viime aikoina varhain jo 5.30 - 6 aikoihin. Välillä huomaan katsovani kelloa ja jupisevani itsekseni, ettei tämä voi olla totta. Yhtenä aamuna havahduin huokailuuni ja ajattelin, että turha tässä on jupista, koska ihan vaan jo omaa asennetta muuttamalla saa paljon aikaan. Mielummin ajattelee positiivisia ajatuksia, kun kerran kuitenkin on pakko herätä, eikä sille mitään mahda. Väsytti miten paljon tahansa. Naama kurtussa päivä lähtee heti alkuunsa väärille urille. Onneksi aurinko onkin paistellut ihanasti jo ennen seitsemää.

Pusupää
Aamun aurinkoinen
Pikkutassun tossut
Tämä näky saa aina unohtamaan pahimmatkin uhmat ja nukutus maratonit.<3
   
Nyt otsikon pariin.
Nimittäin, olen katsellut kukkivaa ja arpista naamaani nyt nelisen vuotta. Akne puhkesi ärhäkämpänä kuin koskaan, kun lopetin e -pillerit, mitkä joskus alun alkujaan minulle määrättiinkin ihan nimenomaan aknen hoitoon. No, ne auttoivat aikansa. Jälkeen päin ajattelen, että ratkaisu oli verrattavissa siihen, että lakaisisin kaikki roskat maton alle ikään kuin niitä ei silloin enää olisi. Lääkärit tarjosivat vahvempiakin lääkkeitä, mutta en ole halunnut niitä kuureja aloittaa voimakkaiden sivuvaikutusten takia, kuten masennus tai rytmihäiriöt. Silmämunien kuivuminenkaan ei kuulosta kovin terveeltä tai mukavalta. Monen monta muutakin kammoa sivuvaikutusta listassa oli. Joten..ei kiitos!
Ludan syntymän jälkeen isosiskoni halusi antaa minulle lahjan ja maksoi minulle kalliita aknehoitoja. Ne auttoivat hetkellisesti ulkoisiin ongelmiin jonkin verran ja todella tehokkaat, sekä kivuliaat valoimpulssihoidot saivat ihon tasaisemmaksi ja arpia vähän häipymään. Tuntui, että nyt kyllä lähtee akne Räsäsen Rouvalta! Mutta ei sekään sitten kuitenkaan vienyt itse ongelmaa pois. Ongelmahan tulee sisältä, eikä ulkoa. Nämä minulle tehdyt hoidot olisivat todella hyviä henkilölle, joka on saanut aknen ensin muilla keinoilla pois ja jäljellä on enää arvet ym. epätasaisuudet.
Kun paiseet nyt kuukausi sitten lähtivät valloittamaan kasvojani laajemmalta alueelta ja entistä mehukkaimmilla ihon sisäisillä kipeillä paiseilla, heräsin taas tilaani ja päätin, että tämä saa nyt riittä. Nikun kanssa Googleteltiin ja löytyi todella mielenkiintoinen blogi. Luonnonmukaisesti ruokavaliolla eroon aknesta. Olen jo aiemmin muutamia ruoka -aineita välttänytkin saamieni ohjeiden mukaisesti, mutta en ole jaksanut ryhtyä mihinkään suurempiin ruokaremontteihin. On ollut liikaa muuta mielessä ja paljon mukavampaa syödä esim. herkkuja jos on tehnyt mieli. Heh.
Mutta nyt tarkoituksena on noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota ja korostaa aknesta kärsivälle suositeltavia ruoka -aineita. Kolme tärkeintä, mitkä tulisi pääsääntöisesti poistaa kokonaan ruokavaliosta on maitotuotteet, viljatuotteet ja sokeri. Lisäksi lisäaineita tulisi välttää ja suosia luomua.  Tästä voit käydä lukemassa tarkemmin, mistä on kyse. Täytyy vielä itsekkin lueskella lisää.


Vettä kun aina muistaisi juoda ja paljon

Ruokaremontti on ollut jo pitkään mielessä, mutta ei siis tosiaan ole huvittanut tarttua toimeen, vaikka olen tiennyt sen olevan vaan omaksi parhaakseni. Ihminen on välillä kyllä vähän omituinen. Aiemmin olen pistänyt asiaa väsymyksen piikkiin ja muutenkaan en ole jaksanut miettiä omia syömisiäni sen tarkemmin, koska olen huolehtinut niin tarkasti mitä Ludalle syötän. Eikä hänenkään syömiskuviot ole olleet ihan yksinkertaiset maidosta ja muutamasta muusta ruoka -aineesta johtuvan yliherkkyyden takia. 
Lisäksi välillä pojan syömishommat on ollut niin hirvittävää uhmailua, että oman ruokailun on alitajusesti halunnut sivuuttaa nappaamalla nopean välipalan tai venyttää ruokailuvälejä jättäen aterioita välistä. Sitä paitsi suklaa on niin ihanaa ja sillä on saanut mukavasti verensokerin koholle. Jes, hyvä  meininki Tiia! ;) 
Silti kuitenkaan en ole syönyt ihan mitä sattuu. Ihan järkeviä juttuja, mutta väärissä määrin ja lisäksi päälle paljon herkkuja. Viime viikolla, kun minuun iski se kamala oksennustauti niin päätin tästä asiasta. Totaalisesta tyhjennyskuurista oli hyvä lähteä ja kun kerta sokerin vieroitusoireetkin oli kärsitty jo siinä samalla. Heh. Kolme kiloa putosi painokin siinä hommassa. En silti toivoisi kenenkään kokevan samanlaista nesteenpoistokuuria. On niitä muitakin keinoja.
Kookosmaidolla voi korvata ruokakerman ja silti maistuu


Olen ihan hurahtanut herkkusieniin. Luomu tomaattimurskassa ei ole lisättyä sokeria ja sillä saa hyvän kastikkeen.

Nyt olen tehnyt ruokaa ihan uudella innolla ja tullut niin iloiseksi, kun syömäni ruoka on puhdasta ja terveellistä! Ja ruokailu säännöllistä! Tai syön silloin, kun on nälkä. Ja nälkähän tulee, kun syö normaalisti fiksusti, ilman päivittäisiä herkutteluja ja ottaa nälän huomioon, eikä sivuta sitä. Aion silti pitää yhden herkkupäivän viikossa. Olisi ihana kokeilla tehdä herkkuja fiksuista aineksista. Kuten korvata esimerkiksi rasva kookosöljyllä ja muita reseptisovelluksia. Yksi Niklaksen asiakkaista olikin ehdottanut, että hän voisi kehitellä tällaisia reseptejä kanssani. Mikä ihana idea! Lisäksi sama henkilö oli myös ajatellut ihanasti minua lähettäessään tänään Nikun mukana lahjan. Sain lahjakortti hänen Onni -hoitolaansa Shihatsu- tai kuumakivihierontaan! Lahjakortti oli osoitettu nimellä "Suomen mestarin vaimo". :) En voi uskoa, miten ihana tyyppi! Olin niin otettu, että itku tuli.
Kiitos, Maippi!<3 Palaan pian ja mieluusti asiaan!

Kiitos! <3
 Viikonloppuna meillä on pienimuotoiset mitali -kahvit ja aion leipoa ihan perusherkkuja ja ehkä kokeilen tehdä kuppikakkuja vähän terveellisempään tyyliin. Katsotaan riittääkö aika kaikkeen.

Mutta siis, olen erittäinkin innostunut tästä uudesta dietistäni, jonka haluaisin pitää nyt elämäntapana. En halua kuitenkaan muuttua liian totaaliksi ja toitottaa, että vain nyt tämä minun diettini on se yksi ja ainoa. Jokaiselle löytyy varmasti oma, itselle sopiva. 
Toivon todella, että saan tämän kautta nyt hehkuttomat kasvoni kuntoon ja aknen pois! Haluan jakaa mahdollisia tuloksia täällä blogissani, jospa vaikka joku muukin saisi avun tätä kautta. Ehkä pian saan taas liikunta kärpäsestäkin pistoksen, olisi ihanaa! Viikonloppuna käytiinkin parin vuoden tauon jälkeen Nikun kanssa kahdestaan salilla. Mummi ja pappa katsoi sen ajan Ludaa. Olen  aika aloittelijan tasoiseksi päästänyt kuntoni ja oikea polvikin on melko huonossa kunnossa. Se rajoittaa tekemistä. Polvesta kuuluu kolinan lisäksi sellainen narskuvva ääni, kun vanhaa perstaantunutta kangasta repisi. Se myös keräsi nestettä ja turposi jokin aika sitten. Yök. Ortopedi katsoo sitä muutaman viikon päästä. Mangneettikuvat otettiin pari viikkoa sitten. 

Olisi kiva kuulla teiltä lukijoiltakin kommentteja liittyen aiheeseen tai jos jollakin on jokin arvokas fakta tai niksi koskien aknen hoitoa. Tai kirjoita jos on muuten vaan joku sana sanottavana. Kaikki kommentit piristää aina! Bring it on! 

Aurinkoista mieltä! :)

-Tiia




2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Ihana blogi sulla! Löysin sen vasta äskettäin, ja jään seuraamaan... :)

Tipitii kirjoitti...

Kiitos, Kati! Ja kivaa, kun löysit blogini! Sullakin näyttää olevan oma ja pikimmiten käynkin lukemassa sun ajatuksiasi. Voimia arkeen ja kaikkea hyvää teidän perheelle! Tosi kiva, kun aloit seuraamaan. :)